KARS KAFKAS ÇİFTLİĞİ 

Yaklaşık 150 yıldır Kars, Ardahan, Iğdır yöresinde 1800 – 2600 m rakım ve 1500 yakın biyolojik bitki  çeşitliğinde otlayan büyükbaş hayvanların sütünden üretilen

Kars Kaşar Peyniri, Kars Gravyer Peyniri  Türkiye de son yıllarda üretim kalitesi ve lezzeti ile ön planda bulunmaktadır.

Ekim ayı ile mart ayı arasında, ineklerin doğum yapmadan önceki dönemindeki sütünden yapılır.  Peynirlerin mayalama, olgunlaşma süreci peynir kazana girip   pişirilmeden önce yapılmaktadır. 34-35 saate olgunlaştırılıp   mayalandıktan sonra 72 derece suda haşlanmaktadır.  kars peynirinin yağ oranı yüksektir, yapısı gereği yumuşaktır. Ağızda krema ve süt tadı bırakır.  Kars yaylaları, Türkiye’nin peynir üretiminde   önemli bir yere sahiptir.

Yüksek rakımlı zengin floraya sahip bu yaylalarda ot yiyen inekler çok şanslı…  Elbette bu ineklerin sütünden yapılan yöresel ve doğal bir lezzet olan  Kars Eski Kaşar peynirini yiyebilenler de öyle…

Zavot Irkı ineklerden sağılan bu doğal ve katkısız sütler mandıralara ulaştırılır.  “Kars Eski Kaşar peynirinin üretim aşamalarında sadece süt, tuz ve şirden maya kullanılır.

Kars eski kaşarı kendine has yumuşak aroması,  açık mısır sarısı rengi ve yağlı hoş tadıyla Anadolu’daki diğer kaşarlardan ayrılır.”   Kazanlarda saatlerce işlenip pişirilen bu sütler eşsiz aromaya sahip peynire dönüşür.   Kazandan alınan peynir parçacıkları önce ince süzgeçli poşetler ve kalıplarda bir süre bekletilir.

Ardından Kars Kaşarına dönüştürülmek üzere en az 6 ay depolarda dinlendirilir.  Anayurdu balkanlar olan Kars’a gelişi 1920lere dayanan Kars Kaşarı coğrafi işaret belgesine de sahiptir.


Sitemizde

Yöresinde üretilen tamamen organik ve doğal ürünlerin  online bir platform üzerinden satışının yapılabilmesi amacıyla oluşturulmuştur.


Karsın uçsuz bucaksız yaylalarında  otlanan ineklerden elde edilen doğal sütler ve şirden mayası ile peynirlerini üretmektedir.